måndag 27 januari 2014

Bygga vedeldad bastu vid en bäck 1

Jag fick en friggebod av några vänner. Det passade väldigt bra eftersom jag hade planer på att bygga en bastu vid bäcken som går genom min tomt. Som jag skrivit tidigare var det en del arbete som behövde göras med bilbro och strandförstärkning innan jag kunde sätta igång med bastubygget. Dessutom behövde jag söka strandskyddsdipens och tillstånd för eldstad av kommunen. Friggeboden är en "fusktimrad" byggsats som var lätt att montera ner och likaså sätta upp. Jag räknar med att en del rörelse kommer att ske i väggplankorna vilket gör att infästningar av dörrar och fönster samt mellanvägg måste anpassas så att väggarna kan röra sig fritt. Bastun ska användas året om men jag gör bedömningen att det räcker med att isolera endast taket samt väggen mellan förrum och bastudel. Taket är ett åstak som kan vara svårt att isolera på insidan med tanke på ventilation, vilket är viktigt när det blir både varmt och fuktigt i bastun.

Friggeboden jag fick. Ganska lätt att plocka ner som byggsats. Råsponten kastade jag men golvet behöll jag efter att ha delat det i två delar.
 
 

Det underlag som behövdes för strandskyddsdispensen och för eldstaden. Jag använde en pdf-fil från en stugtillverkare med liknande stugor som min och ritade om i Illustrator. Jag bestämde mig senare för att inte behålla den dispositionen utan flyttade både fönster och dörr.

Efter att stugan legat under en presenning i dryga två år så hamnade den äntligen i sin rätta miljö.


Golvet var sågat i två delar och jag isolerade den ena delen och placerade den där det blivande förrummet ska vara. Den andra golvdelen sågade jag isär och gjorde ett fall mot ena ytterväggen i bastudelen (se nedan). Jag skruvade dit två golvreglar som stöd och satte dit insektsnät innan jag spikade fast golvdelarna.


Golvet i bastudelen med ett fall på 1:100 mot en öppning. Tiden under presenningen har fått vissa träpartier lite mörka.


Jag reglade upp mellanväggen och satte takreglar ner mot ytterväggen. Jag satte även dit ventiler vid nocken på vardera sida om stugan.

Jag sågade ett litet spår i väggregeln ifall att stugan skulle sjunka ihop något.


Jag borrade en hel del hål genom ytterväggen så att taket kan ventileras och satte även dit insektsnät.


Jag spikade fast masonitskivor för att bilda en luftspalt. Skivorna förhindrar att isoleringen ligger mot råsponten (yttertaket).


Isoleringen placerades mellan takreglarna och jag stämpla sedan fast vindfolie så att isoleringen skulle hållas kvar.


Nu var det dags för bastupanelen som jag spikade direkt i takreglarna.


Jag hyrde en batteridriven dyckertpistol på Cramo. Ca 300 kr i hyra och all panel blev monterad på några timmar.


Bastudelen färdig.


Jag isolerade mellanväggen innan jag började med panelen i förrummet.


Jag satte först panelen i taket innan jag fortsatte med väggen. Det var lättare att få dit de sista panelbitarna om jag gjorde på det viset.


Nu är panelen på fastspikad men det återstår en hel del arbete med inredningen.

/Snickraren